Debat públic “Hi ha Dret a la Secessió?”

Aula Magna de la Universitat de Barcelona, 14 de Maig de 2014

 

Intervenció Anna Balletbò

Bona tarda a tothom,

En primer lloc agrair a la Universitat de Barcelona que ens hagi facilitat poder celebrar aquest Acte avui amb Allen Buchanan. Moltes gràcies doctor Bilbeny, Diputats, amics regidors, Catedràtics, Professors, gent interessada en el tema, gracies a tothom. Thank you Mr. Buchanan to accept to be today in Barcelona in this complicate moment to give your speech.

El 1991 a una llibreria de George Town vaig descobrir el llibre d’Allen Buchanan, “Secession. The Morality of Political Divorce”. M’interessava el tema com no pot ser d’altre manera però haig de confessar que mai hagués pensat que m’arribés a interessar tant.

La Fundació Internacional Olof Palme que tinc l’honor de presidir ha cregut que no podia restar al marge d’un debat que a favor o en contra interessa a tots els catalans, a tots els espanyols i a tots els europeus. La Fundació que ha treballat en temes de mediació internacional tenia el deure de contribuir en el debat aportant els coneixements del Dr. Buchanan, reconegut expert internacional en la matèria, i alhora facilitar que s’obrís un debat posant damunt la taula les diferents visions acadèmica que hi ha sobre el tema a casa nostra.

Una breu reflexió. La diferència que caracteritza l’ésser humà respecte a altres animals, és la capacitat d’imaginar el futur.

Com saben vostès, els animals estan alerta davant el perill imminent, proper, immediat…, però nosaltres no, nosaltres hem après a mirar més lluny en l’espai per veure el perill abans de que arribi.  Hem après també a mirar lluny en el temps. La utopia, aquest saber mirar lluny en el temps, ens ha servit també per imaginar els perills amagats en el present.

Les noves tecnologies, els smartsphones, els tuits, etc …, ens impulsen a desfer el camí que hem recorregut durant segles, per centrar-nos en l’instant no humà i això ens pot acostar a altres espècies, domesticades, adaptades i entretingudes,  oblidant la gran característica que ens singularitza, la capacitat d’imaginar el futur.

La presència del Dr. Buchanan ens ha permès contactar amb Catedràtics, Professors, experts, polítics, etc per tenir un debat en comú.

Compto amb la seva col·laboració per a que aquest Acte sigui clarificador, almenys de les diferents postures i dels pros i contres de les diferents alternatives.

La mecànica acordada per l’Acte serà donar la paraula en primer lloc a Allen Buchanan per 30 minuts i a continuació donarem la paraula a Jaume López, Professor de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra i a Joan Botella, Catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona per a que facin una intervenció d’entre 10 i màxim 15 minuts.

Passarem la paraula a continuació a la primera fila on tenim sis especialistes de primer nivell: Joan Vintró, membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional; Susana Beltran, professora de Dret Internacional Públic de la Universitat Autònoma; Marc Sanjaume, professor del Departament de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra; Joaquim Coll, professor de la Universitat de Barcelona; Neus Torbisco, professora de Dret de la Universitat Pompeu Fabra i Rafael Arenas, Catedràtic de Dret Internacional Privat de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tots ells tenen diferents punts de vista i tindran 5 minuts cadascun per exposar-ho.

El professor Buchanan tindrà la possibilitat de puntualitzar o contestar als que han intervingut durant uns 15 minuts.

Finalment desitgem poder donar la paraula al públic per fer preguntes i demano que siguin això, preguntes concretes dirigides al Dr. Buchanan que segur les contestarà amb molt de gust.

Fins aquí el meu paper com a conductora de l’Acte abans de que el nostre Degà el clausuri.

Vull informar que malauradament no disposem de traducció simultània però tenim aquí a la Sílvia que farà una feina exquisita per tal que el professor Buchanan entengui tot el que es diu. Poden parlar en català, en castellà o en anglès tot i que sàpiguen que la llengua forta del Dr. Buchanan és l’anglès i que entén una mica el castellà.

Gràcies a tots vostès i ens hi posem.

Dr. Buchanan, you have the floor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: