Intervenció d’Anna Balletbò a l’acte de cloenda de la XX Trobada d’Economia a S’Agaró

S’AGARÓ, 28 DE NOVEMBRE DE 2015

Ministre Jorge Fernández Díaz, President Miquel Valls, President Josep Lluís Bonet, President Fainé, alcalde de Platja d’Aro, autoritats, ponents, amics tots.

Sé que hem arriscat molt organitzant la XX Trobada de Economia a S’Agaró aquests dies. No vull ocultar els inconvenients que aquesta decisió ha comportat, però amb la ajuda de tots i de manera molt especial amb el recolzament del Ministre i dels sponsors, La Caixa i Deloitte, ens podem donar per satisfets. Malgrat la permanent agitació electoral en que ens veiem obligats a viure en els darrers 5 anys, 3 votacions no previstes i poden ser quatre, hem cregut que teníem la obligació de preservar la normalitat que, en un país democràtic, és la base de la convivència i del progrés.

Es una molt bona oportunitat comptar avui aquí amb el Ministre de l’Interior d’Espanya. Aquests darrers temps els ministres de l’Interior estan malauradament a les portades dels diaris. T’hem vist a la cimera de Brussel·les, a Madrid a la reunió del pacte antigihadista. I hem seguit, per declaracions teves, que has obert la porta a una reforma de la Constitució. Has estat prudent i ho has fet amb totes les salvetats, entre altres coses, has dit que cal saber el que s’ha de reformar abans de fer-ho, has advertit que no esperin els independentistes que s’inclourà el dret a la autodeterminació. Bé, són advertiments dins de la normalitat amb to d’admonició que pot agradar mes o menys, però el mes important es que ho has dit.

Hi ha un consens generalitzat a Catalunya de que després del 20 de desembre, siguin quins siguin els resultats, caldrà plantejar el tema català sense més demora. Moltes de les formes, declaracions i fins i tot votacions són plenament rebutjables, però expressen un gran malestar que ve de lluny i cal abordar de molt a prop. Catalunya demana respecte, no només a la llengua i la cultura sinó a la convivència. Com el ministre ha dit, la Constitució no són les taules de la llei, l’hem fet i votat els homes i les dones i la podem caviar. Cal un ampli consens de les forces polítiques, estic totalment d’acord més encara, sense el Partit Popular no es pot fer la Reforma de la Constitució i sense el PNB i els votants tradicionals de Convergència, o com s’hagi de dir, tampoc.

Ministre tenim davant una oportunitat per calmar els ànims. Necessitem reafirmar que en la lluita antigihadista tots hi som comptats. Seria important conèixer si a Madrid es treballa per estovar aquesta reforma Constitucional, amb la boca petita, però si s’hi treballa i també per un acord econòmic que sense oblidar la solidaritat, respecti la ordinalitat. La Constitució Española contempla actuacions en l’article 155, però també en contempla abans en el 138, quan garanteix la realització efectiva del principi de solidaritat consagrat en l’article 2, vetllant per l’establiment d’ un equilibri econòmic, adequat i just entre las diverses parts del territori espanyol. Permet-te’m Ministre dir, que això és la base del principi de ordinalitat. Principi que propugna una limitació del fons de solidaritat interregional (ara podríem dir interautonòmica), per evitar que les comunitats mes riques, després d’aportar al fons comú, baixin llocs en finançament per càpita o recursos. El polític socialdemòcrata suec Olof Palme que dona nom a la nostra Fundació, deia una cosa rellevant però poc habitual als països del sud d’Europa. A mi deia, no em preocupa, que els rics siguin més rics, el que vull és que els pobres deixin de ser pobres.

Ministre ets l’únic representant Català que tenim al govern. A tu et demanem que continuïs pel camí endegat. Les eleccions passen, els governs alternen, però els pobles sempre demanaran un tracte més just si així ho perceben. Catalunya no pot prescindir d’Espanya, però Espanya no pot prescindir de Catalunya i encara més, Espanya ha d’afavorir el creixement de Catalunya i de la seva gent, pel bé de tots.

Gràcies Ministre, per compartir amb nosaltres i per voler escoltar-nos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: